Εμπειρίες Erasmus+ εισερχόμενου προσωπικού

ΜΙΡΕΛΛΑ ΚΩΤΣΙΑ - TRAINING

Erasmus+
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ KA107 2020-2023
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (22-26 Μαϊου, 2023)
Μιρέλλα Κώτσια
 
International Credit Mobility (ICM), KA107 2020-2023
Department of Preschool Education, University of Crete (22-26 May, 2023)
Mirela Koca, Eqrem Çabej University, Gjirokastër, Albania
 

Κατά το χρονικό διάστημα 22-26 Μαΐου 2023 είχα την ευκαιρία μαζί με μια ομάδα συναδέλφων να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ Διεθνούς Κινητικότητας με θέμα "Η Ελληνική ως γλώσσα κληρονομιάς στην Νότια Αλβανία". Οι εντυπώσεις μου τόσο από τη διοργάνωση όσο και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος είναι εξαιρετικές.

Οι συνάδελφοι μας υποδέχθηκαν πολύ φιλικά, ζεστά και  φιλόξενα.  Από την πρώτη μας επαφή με τους υπεύθυνους του προγράμματος στην Κρήτη έχουμε όλοι εντυπωσιαστεί με τη σοβαρότητα, τον σεβασμό, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που είχαν οι διοργανωτές για το πρόγραμμα. Ψυχή όλου του προγράμματος είναι η κυρία Μαρίνα Τζακώστα, στην οπoία οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα όσα μας πρόσφερε. Χωρίς αυτή τίποτα δεν θα είχε υλοποιηθεί.

Παρακολουθήσαμε μαζί με φοιτητές δύο καταπληκτικές διαλέξεις σε σχέση με το θέμα του προγράμματος από τις συναδέλφισσες Μαρίνα Τζακώστα και Κωστάντω Ξέρρα. Ακόμη παρακολουθήσαμε μια διάλεξη σχετικά με την κτηνοτροφία, κοινά και διαφορες σε Ελλάδα και Αλβανία από τον κ. Άρη Τσαντηρόπουλο. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο Πανεπιστημίων, Αργυροκάστρου και Κρήτης, με τον Αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων κ. Γιώργο Κοσιώρη και τον Αντιπρύτανη οικονομικών και υποδομών κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη. Ξεναγηθήκαμε σε σε όλο το campus του Πανεπιστημίου, είδαμε τον τρόπο που λειτουργούν τα Τμήματα και οι Σχολές, θέματα σχετικά με τους φοιτητές και πολλά άλλα. Ξεναγηθήκαμε σε όλους στις υποδομές της Βιβλιοθήκης και ευχαριστούμε την Διευθύντρια κ. Ελένη Κωβαίου, την κ. Μένια Ζούνη και τον κ. Κώστα Παπαδάκη για τη ζεστή φιλοξενία.  

Εκτός από την ακαδημαϊκή επιμόρφωση, γνωρίσαμε τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία της Κρήτης μέσα από μια σειρά επισκέψεων, ξεναγήσεων στην πόλη του Ρεθύμνου, στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Μαζί με την κ. Μαρίνα Τζακώστα ξεναγηθήκαμε στην πόλη του Ρεθύμνου, στο κάστρο της Φορτέτσας, στο Λαογραφικό Μουσείο και στον χώρο όπου στεγάζεται η προσωπική συλλογή αντικειμένων κρητικού πολιτισμού του Νεκτάριου Καλλιγιάννη. Επισκεφτήκαμε την ξακουστή Μονή Αρκαδίου, το μοναστήρι που έπαιξε ενεργό ρόλο κατά την Κρητική εξέγερση του 1866, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας και το πανέμορφο χωριό των κεραμοποιών, τις Μαργαρίτες του Δήμου Μυλοποτάμου. Κατά την επιστροφή μας επισκεφθήκαμε τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού όπου ξεναγηθήκαμε στο παλάτι του θρυλικού βασιλιά Μίνωα.

Ευχαριστούμε το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρο και την προϊσταμένη κ. Irma Gjolleshi για τη βοήθεια που μας παρείχε. Ευχαριστούμε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και τα στελέχη του, καθώς και την καθηγήτρια Εύα Συνώδη για όλη τη βοήθεια που προσέφεραν.

 Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ KA107 στέφθηκε με επιτυχία, συμβάλλοντας στην αλληλογνωριμία, αλληλοκατανόηση και αλληλοεκτίμηση των λαών, ενώ θα γίνει προσπάθεια συνέχισης αυτής της συνεργασίας.

Με εκτίμηση

Μιρέλλα Κώτσια

Incoming staff Mirella KOCA 2023

Stefano Meschini - Training

Stefano Meschini, Coordinator
Economic Department for Personnel 
University of Tuscia
Viterbo, Italy
25-28 June, 2019, Rethymnon

  I did the Erasmus staff training the last week of June 2019 at the University of Crete-Retymnon.

Περισσότερα...