ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΑΝΑΚΗ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Σπανάκη Ειρήνη, ΕΔΙΠ Παν/μιο Κρήτης, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Μετακίνηση για διδασκαλία (STA) μέσω του προγράμματος ERASMUS+ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 στο University of Munich, Γερμανία
Η παρουσία μου στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, και συγκεκριμένα στο παράρτημα International University of Applied Sciences SDI, οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Dr Thomas Wilhelm που με υποδέχτηκε προκειμένου να συμμετέχω σε Erasmus for Teaching. Η παρουσία μου στο χώρο τους διήρκησε τρεις ημέρες, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου 2024. Ο Dr Wilhelm, με υποδέχτηκε την πρώτη ημέρα και με ξενάγησε στο χώρο του Πανεπιστημίου ενώ παράλληλα με σύστησε και σε άλλους διδάσκοντες. Στη συνέχεια, συμμετείχα σε ένα ενδιαφέρον μάθημα με μεταπτυχιακούς φοιτητές σε σχέση με την ομάδα και τα αποτελέσματα της ενεργητικής συμμετοχής των φοιτητών. Μετά το πέρας του μαθήματος είχαμε ένα σύντομο μεσημεριανό γεύμα όπου συζητήσαμε, για την επόμενη μέρα. Τη δεύτερη μέρα συμμετείχα σε ένα μάθημα του Dr Wilhelm, έπειτα υλοποίησα την πρώτη μου διάλεξη συμπεριλαμβάνοντας ένα εργαστήριο. Το θέμα μου είχε σχέση με τη Διαπολιτισμική επικοινωνία κι είχε τίτλο «Μετασχηματίζουσα μάθηση μέσω τέχνης: ένας τρόπος για να κατανοήσουμε τα συναισθήματα που η μετανάστευση δημιουργεί». Σε μία διαφορετική ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών άλλου έτους διαπραγματευτήκαμε εργαστηριακά το ίδιο θέμα την τρίτη ημέρα. Οι δύο διαλέξεις μαζί με το εργαστήριο (από 4 ώρες η κάθε μια) υλοποιήθηκαν στα αγγλικά. Οι φοιτητές είχαν ενεργητική συμμετοχή καταθέτοντας σκέψεις και συναισθήματα σε εφαρμογές των νέων τεχνολογιών. Έγιναν ομάδες και παρουσίασαν σκέψεις και κριτικό αναστοχασμό γύρω από το πώς η τέχνη δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης ενσυναίσθησης και καλύτερης επικοινωνίας κατ’ επέκταση. Επισήμαναν πόσο σημαντική προέκταση προσφέρει η τέχνη στην επικοινωνία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες με μια χώρα υποδοχής. Η ανατροφοδότηση που έλαβα από πλευράς τους και από την πλευρά του Dr Thomas ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική καθώς όλοι κατέθεσαν πόσο ενδιαφέρουσα πρόταση τους φάνηκε η σύνδεση της τέχνης με τη δημιουργία συναισθημάτων προκειμένου να συζητηθούν θέματα επικοινωνίας κι ενσυναίσθησης ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς. Υποστήριξαν ότι η τέχνη αποτελεί σημαντικό μέσο για την άρση στερεοτύπων και την υποστήριξη καλύτερης επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους μας. Παράλληλα, τους φάνηκε ενδιαφέρουσα πρόταση ως τεχνική διδασκαλίας.
Γενικά ήταν μία εξαιρετική και πλούσια σε ερεθίσματα εμπειρία και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα και με τη βοήθεια του Tμήματος Διεθνών Σχέσεων να υλοποιήσω αυτές τις δράσεις. Πιστεύω ανεπιφύλακτα ότι τέτοιου είδους εμπειρίες δημιουργούν ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη αλλά και για περαιτέρω συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.